سوسک برگ خوار
ميزبان : به درختان نارون، داغداغان و آزاد حمله ميكند.
مشخصات ظاهري : حشره كامل ، سوسكي كوچك و کشیده با قاببالهاي زرد تا سبز رنگ بوده كه بر روي آنها نوارهاي طولي تيره رنگي ديده ميشود كه در اوايل بهار در اكثر درختان نارون به چشم ميخورند. لاروها هنگام خروج از تخم سیاه رنگ هستند و شفیره ها زرد رنگاند.
بيولوژي : حشرات كامل و لاروهاي اين حشرات از برگ درختان نارون تغذيه و در نتيجه اين تغذيه برگها قلوهکن شده و يا توري ميشوند، در نتيجه با كاهش سطح برگ، به مرور برگ درختان خزان نموده و درختان مذكور ضعيف شده و در صورت استقرار در سالهاي متمادي، درخت آلوده از پاي در ميآيد. این آفت زمستان را بصورت حشره کامل در شکاف تنه درختان یا شکاف زمین و لابهلای خار و خاشاک میگذرانند.این حشره معمولا دو نسل در سال دارد، ولی بسته به شرایط منطقهای و آب و هوایی تعداد نسل آنها متغییر است.
نحوه خسارت: حشرات کامل برگ را قلوه کن و سوراخ می کنند و لاروها به دلیل کمتر تغذیه کردن از غشای بالایی و رگبرگها، برگ را توری می کنند. به تدریج به دلیل کاهش فتوسنتز درختان ضعیف شده و همچنین مستعد ابتلا به سایر آفات و بیماریها میگردنند.
نحوه مبارزه:: در زمان ظهور حشرات و يا در زمان اوج پرواز با استفاده از سموم تماسي مي توان ، از جمعيت آفت كاست. همچنين در مراحل بعدي با سمومي چون ديمليلين ( لاروكش ) با لاروهاي اين حشره مقابله ميگردد.
نارون چتري به سوسك برگخوار نارون حساسيت كمتري دارند ارقام نارون وسك ، نارون مجنون حساسيت بيشتري دارند.لذا حفظ و توسعه كشت نارون چتري توسعه مي شود
دشمنان طبيعي آفت شامل:
1- زنبور پارازيتوئيد شفيره Tetrastichuse brevistigma
2- زنبور پارازيتوئيد تخم T. galerucae
3- كفشدوزك پرداتور Openopia conglobata L
با وجود نقش عوامل کنترل کننده دیگر ،بدیهی است در هنگام رسیدن جمعیت آفت به مرحله خسارت زایی باید از روش های مختلف مبارزه شیمیایی استفاده شود.
سموم مورد استفاده براي اين آفت عبارتند از:
1- اكامت 2- زولون 3- ديميلين ميباشد كه در بين آنها زولون بهتر نتیجه میدهد
در هنگام سمپاشی باید دقت نمودکه تمامی برگ ها به طور کامل با محلول سمی آغشته شود.
همچنین میتوان با استفاده از ارقام مقاوم نارون با این حشره مبارزه نمود.